Ook museumbezoeker speelt games

Mensen die wel eens een museum, theater of filmhuis bezoeken, spelen vaak óók computerspelletjes. Soms gamen zij zelfs meer dan mensen die zulke culturele uitingen aan zich voorbij laten gaan.

Dat is een 'opmerkelijke' conclusie die TNS NIPO trekt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2008, dat zij in april samen met Newzoo onder vijfduizend Nederlanders uitvoerde. Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat een studie een volledig overzicht geeft van gamend Nederland.

Vier uur per week
Zo blijkt dat bijna driekwart van de hele Nederlandse bevolking van acht jaar en ouder wel eens een computerspelletje speelt. Gemiddeld wordt er vier uur per week aan besteed. Daarmee nestelt gaming zich qua mediaconsumptie tussen andere grote mediatypen als tv, radio en internet, waar mensen wekelijks gemiddeld meer dan vier uur mee bezig zijn. Dagbladen en tijdschriften worden minder dan vier uur per week geraadpleegd.

Gamers blijken vertegenwoordigd te zijn in alle bevolkingsgroepen. Bijna alle Nederlandse jongeren van acht tot negentien jaar speelt regelmatig een videogame, maar ook meer dan de helft van de vijftigplussers doet wel eens een elektronisch spelletje. Games zijn allang niet meer alleen voor kinderen, zo valt uit het onderzoek op te maken.

Genres
De onderzoekers keken ook naar de populariteit van de diverse genres. Puzzelgames blijken het populairst, gevolgd door adventure-/strategie-games en braintraininggames. Pas op de vierde plaats komen de pure vecht- en schietspellen. Op de spelcomputer gaan mensen het vaakst voor adventure/strategiespellen, maar ook de nieuwe categorie van de 'bewegingsgames' blijkt populair: een op de vijf 'consolegamers' speelt spellen van dat genre.

Verder blijkt dat de meeste mensen op meerdere platforms spelen. Van de consolespelers speelt 83 procent ook games op de PC. Spelletjes voor de mobiele telefoon worden vooral door jongeren gespeeld, en dan met name meisjes van dertien tot negentien jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden